Niebylejaka degustacja

Miłośnicy dobrego wina i osoby wiążące z nim życie zawodowe doskonale wiedzą, że wino zasługuje na szacunek i odpowiednie traktowanie. Jest to bowiem trunek, który towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów i jego popularność nie spadła do dziś. Wysokiej klasy wina należy odpowiednio podawać, degustować i smakować. Gospodarz podający wino swoim gościom powinien należycie podejść do tego tematu. Według zasad wino powinno się podawać w pierwszej kolejności dla pań, osób starszych, później pozostałym gościom.

Gospodarz winien mieć swoje wino na końcu, jak już wszyscy będą je mieli podane. Najlepsze degustacje odbywają się raczej w kameralnym gronie, bez tłoku i pośpiechu. Powinien to być proces powolny, namaszczony i przyjemny. Jeśli degustujemy kilka rodzajów win, należy zadbać o osobne kieliszki do nich bądź wodę do ich płukania, a także wodę do płukania ust. Przydatne jest także osobne naczynie na resztki niewypitego wina i wodę po płukaniu kieliszków.

Podczas degustacji nie może zabraknąć przegryzek o niezbyt wyraźnym smaku, takich jak na przykład bagietka czy kawałki chleba. Można wtedy dobrze zneutralizować smak przed następnym rodzajem wina. Każdy rodzaj wina powinien być podany w odpowiednim dla niego typie szkła. Kieliszki czy szklanki należy zatem przygotować zgodnie z podawanym w nich winem. Wino na degustacjach powinno się pić powoli i delektować się nim.

Nie należy się śpieszyć ani wypijać dużej ilości danego trunku, bo wtedy degustacja wydaje się mijać z celem.

Piece do gastronomii