Praca jako sommelier w Polsce

Bardzo ciekawym zawodem, cieszącym się dużym uznaniem jest praca jako sommelier. Można go określić w zasadzie na kilka sposobów. Nazwa ta bowiem jest wspólna dla kilku funkcji związanych z winem.

Sommelier to osoba, która doradza w zakresie win. Mianem tym można także określić specjalnie wykwalifikowanego kelnera, który zajmuje się podawaniem wina. Często także są nimi nazywani degustatorzy tego szlachetnego trunku oraz osoby zajmujące się enologią, czyli specjalistyczną wiedzą na tematy związane z winem.

Jakby nie patrzeć sommelier to specjalista w dziedzinie wina z szeroką wiedzą na jego temat. Osoby chcące posiąść taką wiedzę mają kilka możliwości do wyboru. Są bowiem studia, szkoły i kursy, na których taką wiedzę i umiejętności można posiąść.

Zawód ten jest coraz bardziej popularny również w Polsce, gdyż w naszym kraju produkuje się nie mało wina i jest ono całkiem dobrej jakości. Nie są oczywiście tak znane w świecie jak francuskie, włoskie, argentyńskie czy portugalskie, nie mniej jednak mają bardzo długą tradycję i szlachetny smak. W czasach, kiedy wina są nadal bardzo popularne i lubiane zawód sommeliera ma świetlaną przyszłość.

Takie osoby bowiem mają szanse na prace nie tylko w winnicach przy produkcji wina czy w sklepach sprzedających ten znakomity trunek. Takich fachowców coraz częściej zatrudnia się w restauracjach, hotelach czy w konkursach związanych z winem. Często także angażowani są podczas wystaw, bankietów czy pokazów sztuki czy mody.